« »

Persverklaring: Handelsonderneming Kroonenberg gekraakt!

Zondag 5 maart heeft een groep krakers het enorme pand Damrak 16 gekraakt. Het pand is eigendom van Handelsonderneming Kroonenberg die het pand al 5 jaar leeg laat staan en verloederen. Krooneberg is de rijkste en een van de grootste vastgoedbezitters van Nederland. Dit bedrijf is door de enorme leegstand boven winkels en huurverhogingen verantwoordelijk voor het ontoegangkelijk en onleefbaar maken van Amsterdam Centrum. De financieel directeur van Kroonenberg, Erik Bos, is in opspraak gekomen bij witwas praktijen en delang slepende TCA affaire. Het is volgens de krakers belachelijk dat dit soort vastgoedeigenaren enorme panden zoals het Damrak 16 jarenlang laten leegstaan en verloederen.

leegstand In de laatste 10 jaar is het pand gebruikt door verschillende geldwisselkantoren. De meeste van deze bedrijven gebruikten het adres slechts als inschrijfadres voor hun handeltjes. Checkpoint Change was de laatste gebruiker van Damrak 16. Checkpoint Change verliet in februari 2005 het pand. Waarna het gehele pand meer dan een jaar zonder bestemming leeg heeft gestaan. Eigenaar Kroonenberg had samen met de SNS Reaalgroep slechts het plan omeen pin-automaat op de plek van de opgang naar de bovenliggende etages te plaatsen. Dit plan werd echter door stadsdeel Centrum van tafel geveegd omdat deze pin-automaat de opgang naar boven zou blokkeren en hiermee de leegstand van deze verdiepingen vereeuwigen.

Damrak 16 staat al jarenlang bekend om zijn leegstand en verloedering. Ex-wethouder Huffnagel sprak jaren geleden op AT5 schande van het toen al verloederde en grotendeels leegstaande Damrak 16. Hij deed dat vooraf aan het 60-jarige jubileum van Koningin Beatrix in Amsterdam. In een stad met verloedering zoals dit, zo stelde Huffnagel, kon je toch eigenlijk geen Koningin ontvangen.

Kroonenberg De eigenaar Kroonenberg heeft veel bezit in het Centrum van Amsterdam. Met dit bezit wordt gespeculeerd wat enorme huurverhogingen tot gevolg heeft. Zo sluiten zij jaar contracten met exploitanten van de ruimte, na een jaar wordt het contract ontbonden en wordt voor een nieuw bedrijf de maximum huur gevraagd. Hierdoor worden grote delen van de stad onbetaalbaar en alleen toegankelijk zijn voor de grootste en duurste bedrijven. Kleinere ondernemers en woningzoekenden met een wat smallere beurs komen op deze manier niet aan de bak. De financieel directeur van Kroonenberg, de heer Erik Bos, is onlangs nog in opspraak gekomen. Toen Justitie een omvangrijk onderzoek rond witwas praktijken tussen Nederland en de Antillen gestart had. Erik Bos zou in deze praktijken een van de leidende figuren zijn.

De krakers willen op deze manier protesteren tegen het steeds duurder en commerciƫler worden van het Centrum van Amsterdam door toedoen van vastgoed giganten als Kroonenberg. Met deze actie willen de krakers betaalbare woonruimte creƫren op een plek waar eerder alleen maar ruimte was voor leegstand en speculatie.

Met vriendelijke groeten, Kraakgroep Damrak 16

Comments

Comments are closed.